Προτού συνέλθουμε από ένα χτύπημα μιας Κυβερνητικής απόφασης δυστυχώς έρχεται το άλλο. Ενώ πριν από λίγο μιλούσαμε για την πιθανή μεταφορά της ΔΥΟ από την Σαλαμίνα στην Ελευσίνα, απίθανο και όμως πιθανόν αληθινό, καλούμαστε τώρα να εκφράσουμε άποψη για την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) με την οποία προτείνεται το Νότιο τμήμα της Σαλαμίνας ως κατάλληλη Περιοχή Ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιεργειών (Π.Α.Υ)
Έχει σημασία ότι αυτή την Κοινή Υπουργική απόφαση υπογράφει η πολύ ευαίσθητη για το περιβάλλον κα Μπιρμπίλη, η οποία με πολύ ευκολία «τακτοποιεί τους ημιυπαίθριους» παραβιάζοντας στην ουσία το Σύνταγμα, αλλά δεν θέλει να «τακτοποιήσει» τα αυθαίρετα για να μη το παραβιάσει, γελοιοποιώντας στην ουσία το Σύνταγμα και από την άλλη την υπογραφή του βάζει, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αλιείας κος Γιάννης Διαμαντίδης ο δικός μας Βουλευτής. Δικός μας όχι με την κομματική έννοια, διότι εγώ τις κομματικές τσίμπλες τις έχω βγάλει, αλλά με την έννοια του Βουλευτή της περιφέρειάς μας που εκλέγεται επί 20 χρόνια.
Τι είναι όμως αυτό που ώθησε να εκλέξουν την Σαλαμίνα ως τον ιδανικό τόπο ιχθυοκαλλιεργειών;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελούν ένα ανερχόμενο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας αφού τα ¾ της παραγωγής εξάγονται και καλύπτουν το ½ της διεθνούς αγοράς. Οι προοπτικές επίσης είναι πολύ αισιόδοξες αφού η διεθνής παραγωγή λόγω των αναγκών θα αυξηθεί πάνω από 140/% την επόμενη δεκαετία.
Κάθισαν σε ένα τραπέζι οι «σοφοί» των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και έβαλαν το χάρτη του Σαρωνικού μπροστά τους και είδαν ότι το νότιο τμήμα της Σαλαμίνας δεν τον πιάνουν οι βόρειοι άνεμοι, ενώ οι Νότιοι άνεμοι καλύπτονται από την Αίγινα.
Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν επέλεξαν το βόρειο τμήμα της Αίγινας που είναι υπήνεμο στο Νοτιά και καλύπτεται από την Σαλαμίνα στον Βοριά. Η απάντηση είναι απλή για αυτούς, γιατί θεώρησαν ότι δεν μπορούν να πάνε στη Αίγινα διότι θεωρείται τουριστικό νησί, έχει εξ άλλου και τον Άγιο Νεκτάριο. Δεν μπορούν επίσης να πάνε στο Αγκίστρι που είναι περισσότερο υπήνεμο οπό την Σαλαμίνα γιατί το έχουν αναδείξει ως τουριστικό θέρετρο, αφού πρωτίστως φρόντισαν να δώσουν άδειες και να κτίσουν ξενοδοχεία μέσα στο δάσος!!
Αγνοούν όμως οι άσχετοι και ανίδεοι της ιστορίας ότι και εμείς στη Σαλαμίνα έχουμε την Παναγιά της Φανερωμένης, έχουμε το παγκόσμιο γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, το σπίτι του Σικελιανού, τη σπηλιά του Ευριπίδη, τη Μυκηνιακή Ακρόπολη στα Κανάκια, έχουμε κοντά μας τα οστά του Γεωργίου Καραϊσκάκη έχουμε δηλαδή πολύ μεγαλύτερη πολιτιστική ιστορία από την Αίγινα.
Δεν φταίνε όμως μόνο αυτοί οι «σοφοί» που σχεδίασαν επί χάρτου και υποβάθμισαν την ιστορία της Σαλαμίνας και την τουριστική της προοπτική, φταίμε και ΟΛΟΙ εμείς που ζούμε σε αυτό το νησί και περισσότερο ΕΜΕΙΣ που ασχολούμαστε με τα κοινά που δεν μπορέσαμε όλα αυτά τα χρόνια να αναδείξουμε την παγκόσμια ιστορικότητα του νησιού μας και να προβάλουμε τις πανέμορφες παραλίες μας, κατατάσσοντας το νησί μας, όπως του αξίζει, ως ένα από τα ωραιότερα τουριστικά θέρετρα της Αττικής.
Ήλθε η ώρα αυτή τη φορά να ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ με κάθε τρόπο την περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού μας και να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο όχι μόνο στη δημιουργία νέων ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και στην αποχώρηση όλων των υπαρχόντων με την λήξη της αδείας τους.
Εάν οι «σοφοί» συνεχίζουν να επιμένουν στην άποψή τους ως τόπο ιχθυοκαλλιεργειών το νότιο τμήμα του νησιού μας, τότε θα πάρουν καθολική απάντηση «Μολών Λαβέ»
Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου