20 Ιαν 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Προχθές, στο Δημ. Συμβούλιο, παρακολουθήσαμε ζωντανά την παλιά ταινία «Μονομαχία στο EL PASO»,  σε νέα όμως διασκευή.
Τρείς δήμαρχοι-μονομάχοι να ερίζουν για το ύψος του χρέους του δήμου.
Ένα λαϊκό δικαστήριο χωρίς ενόχους παρά μόνο αριθμούς.
Έναν νυν δήμαρχο να προσπαθεί να ρίξει στο πυρ το εξώτερον τους προγενέστερους.
Δύο πρώην δημάρχους να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι …... ελέφαντες.

Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτό το θέατρο του παραλόγου.
Ένα χρόνο τώρα ακούμε τον κ. Τσαβαρή όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ακόμη και στις εκδηλώσεις ανταλλαγής ευχών όπως είναι η κοπή της πίτας, να αναφέρεται στο χρέος που παρέλαβε από τους προκατόχους του δημάρχους των δύο πρώην Δήμων Σαλαμίνας / Αμπελακίων.
Η σκοπιμότητα αυτής της εμμονής και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που αφήνει αιχμές και υπόνοιες τόσο για τον κ. Σοφρά όσο και για τον κ. Τραυλό που σημειωτέον τον βοήθησε τα μέγιστα για να γίνει δήμαρχος, είναι προφανής.
Ο δήμαρχος αφού αρχικά εκτόξευσε το χρέος στα  49 εκατομμ. ευρώ, μετά το μείωσε , μετά το ανέβασε και τελικά το κατέβασε στα 43.
Ούτε ασανσέρ να ήταν.
Οι πρώην δήμαρχοι επέμεναν ότι είναι γύρω στα 24 εκατομμ.
Εγώ δεν εμπιστεύομαι ούτε τον μεν, ούτε τους δε.
Εμπιστεύομαι μόνο την υπογραφή των ορκωτών λογιστών.
Κατά τη γνώμη μου, η συλλογιστική του δημάρχου όσον αφορά το χρέος είναι λιποβαρής και τούτο συνάγεται από τα επίσημα  στοιχεία που εμφανίζονται τόσο στον Ισολογισμό Έναρξης 31/12/2010 όσο και στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης της Οικονομικής λειτουργίας του Δήμου που υπογράφουν διαφορετικοί ορκωτοί λογιστές που ο ίδιος ο δήμαρχος όρισε, χρεώνοντας μάλιστα το δήμο με 60.000 ευρώ για την αμοιβή τους.
Συνάγεται επίσης  και από τα στοιχεία που η ίδια η σημερινή δημοτική αρχή παρέχει στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Έχουμε και λέμε λοιπόν,  συνολικό χρέος όπως αποτυπώνεται στον :
- Ισολογισμό έναρξης :                           26.397.000  ευρώ
- Πρόγραμμα Οικον. Αποκατάστασης:   26.466.000  ευρώ
- Υπουργείο Εσωτερικών:                      25.890.000  ευρώ
Όλα λοιπόν τα επίσημα στοιχεία συγκλίνουν ότι το συνολικό χρέος του ενοποιημένου δήμου είναι πάνω-κάτω 26 εκατομμ. ευρώ.
Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια και αλχημείες. 
Όμως το σημαντικό δεν είναι το ύψος του χρέους, το σημαντικό είναι πώς δημιουργήθηκε αυτό το χρέος, όποιο και να’ ναι.
Δημιουργήθηκε από την ανάγκη εκτέλεσης έργου και λειτουργίας του δήμου ή δημιουργήθηκε από παράνομες δράσεις των πρώην δημάρχων;
Εάν λοιπόν ο Δήμαρχος πιστεύει ότι ισχύει το δεύτερο, τότε γιατί σπαταλάει φαιά ουσία;  Έχει υποχρέωση να τους στείλει αμέσως στον Εισαγγελέα, ειδάλλως να σταματήσει πάραυτα να αναμασά τα ίδια και τα ίδια γιατί αρκετά μας έχει κουράσει.
Εάν πάλι πιστεύει ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη λειτουργίας, εκτέλεσης και παραγωγής έργου του δήμου, τότε προς τι όλος αυτός ο θόρυβος;
Μήπως είναι ο μοναδικός δήμος που έχει χρέη;
Όλοι οι δήμοι είναι χρεωμένοι.
Δεν γνώριζε ο δήμαρχος, όσο ήταν στα έδρανα της μειοψηφίας, το ύψος του χρέους; Και βέβαια το γνώριζε, όπως το γνωρίζαμε όλοι.
Μήπως λοιπόν δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενός υπερχρεωμένου δήμου και προσπαθεί τώρα να βρει άλλοθι;
Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι ο σημερινός δήμαρχος είναι ο μόνος που δεν νομιμοποιείται να κατηγορεί τους πρ. δημάρχους , όποιοι κι αν είναι αυτοί, για χρέος που προφανώς ομολογεί ότι δεν είναι επιλήψιμο, τη στιγμή που πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις – πριν καν κλείσει ένα χρόνο της δημαρχιακής του θητείας έχει αυξήσει το χρέος κατά 10 εκατομμ.  τουλάχιστον, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια το δήμο στην χρεοκοπία.  Κι αυτό λόγω της άρνησής του να ενταχθεί ο δήμος, όπως επανειλημμένως το έχω ζητήσει, στις ευεργετικές διατάξεις του Ταμείου Εξυγίανσης.
Ο δήμαρχος πρέπει να καταλάβει ότι τόσο η παρελθοντολογία όσο και οι προκλήσεις δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη του τόπου.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τόσο αξιολύπητη και αξιοθρήνητη αντιπολίτευση δεν υπάρχει σε κανένα άλλο Δήμο σε όλη την Ελλάδα.

Κύριε Σοφρά το πρόβλημα δεν είναι αν το χρέος είναι 43 εκατ.ή 143 εκατ., 26 εκατ.ή 146 εκατ. Η αλήθεια και το πρόβλημα είναι ότι εσύ και ο πρώην των Αμπελακίων αφήσατε χρέος τέτοιο που ο Δήμος είναι στους είκοσι πιο υπερχρεωμένους Δήμους της Ελλάδας, χωρίς να κάνετε έργο και καλούμαστε τώρα εμείς οι Σαλαμινιώτες να τα πληρώσουμε. Αυτό γιατί το κάνεις μόκο, όπως κάνεις τη ΔΗΚΕΣΑ; Αλλά εκεί στα είπε όλα τα κατορθώματα σου ο Θεοχάρης και έγινες κόκκινος σαν το πατζάρι χωρίς να βγάλεις μιλιά.

Κυρία Νάννου, εσείς τι ρόλο παίζετε; Γιατί από ότι θυμάμαι εκτός από τον Αναπτυξιακό (θα έρθει και η σειρά του) διοίκηση σαν Δήμαρχος δεν έχετε ασκήσει.
Είστε η δικηγόρος, η οικονομική σύμβουλος ή η κοινωνική λειτουργός του Σοφρά και του Τραυλού;
Για σοβαρευτείτε γιατί πλησιάζει ο καιρός που θα έρθετε να ζητήσετε ξανά τη ψήφο μας.

Για δείτε την ανάρτηση στο AIANTIS-AIANTISBLOGSPOT με θέμα SALAMIS CRUISE PORT ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ και ασχολειθείτε εσείς με το τρεις το λάδι τρεις το ξύδι πέντε το λαδόξυδο.

Στο τέλος θα σας πούνε και μακάκες όπως λέει και το άσμα

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ενοχλείσθε όταν κάποιος λέει την αλήθεια;
Έχεις κάτι που μπορείς να εναντιωθείς σε όσα γράφει;
Αν έχεις γράψτο.
Πάντως όλες οι κατά καιρούς παρεμβάσεις της είναι ομολογουμένως υψηλού επιπέδου.
Εγώ κρίνω ότι το άρθρο της είναι και γλαφυρό και τεκμηριωμένο - αντάξιο της επιστημονικής της παιδείας και της εμπειρίας που διαθέτει 10 χρόνια στα έδρανα του δημ. συμβουλίου.
Αν ξέρεις πολλούς σαν την κα Νάννου, να μας τους πεις.
Θα χαρούμε ιδιαίτερα, διότι ίσως θα μας έχει διαφύγει.

Ανώνυμος είπε...

Εκείνο πάντως που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι ο Τσαβαρής έδωσε ολόκληρες 60.000 ευρώ ως αμοιβή στους ορκωτούς λογιστές για να φτιάξουν τους ισολογισμούς νομίζοντας ότι έτσι θα χτυπήσει τους αντιπάλους του, ενώ τους εθελοντές!!!! τους έχει ακόμη απλήρωτους.
Αυτό σημαίνει κοινωνική ευαισθησία. Μπράβο του.