12 Ιουλ 2010

Παρέμβαση Νομάρχη Πειραιά για τον ξιφία που κινδυνεύει από την υπεραλίευση


Μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος εξαφάνισης ενός εκ των σπανιοτέρων ειδών των ελληνικών θαλασσών, του ξιφία, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης υπεραλίευσής του, ζητά με επιστολή προς την ελληνίδα Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Μαρία Δαμανάκη και την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αικατερίνη Μπατζελή, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.
Αφορμή για την έγγραφη παρέμβαση του Νομάρχη Πειραιά στάθηκε το γεγονός ότι οι κτηνίατροι της Νομαρχίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ελέγχων τους στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, διαπίστωσαν τη διάθεση και εμπορία ξιφία, πολύ μικρού μεγέθους (25-30 cm), σε μεγάλη ποσότητα. 
Ο ξιφίας μπορεί να είναι ψάρι με μεγάλη γευστική, θρεπτική και εμπορική αξία, η υπεραλίευση του είδους όμως, ανεξαρτήτως μεγέθους, οδηγεί σε δραματική μείωση των αποθεμάτων του και στην αδυναμία αναπαραγωγής του, με δυσμενείς επιπτώσεις στη διαταραχή της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Συνέπειες από την υπεραλίευση υπάρχουν και στον ευαίσθητο κλάδο της αλιείας, αφού η παράκτια αλιεία συνιστά μια δραστηριότητα κοινωνικοοικονομικής σημασίας για τις νησιωτικές και τις παράκτιες περιοχές στηρίζοντας διατροφικά και επαγγελματικά τις τοπικές κοινωνίες.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Νομάρχης Πειραιά προτείνει την επανεξέταση και αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, διότι με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1967/2006, την Αγορανομική Διάταξη 7/2009 και την Υπουργική Απόφαση Α2-2121/2009 δεν υπάρχει καμία απαγόρευση ως προς το επιτρεπόμενο μέγεθος ξιφία για αλιεία και εμπορία. Αντιθέτως με την προηγηθείσα νομοθεσία ίσχυε ο περιορισμός στο μέγεθος αλιείας και εμπορίας του ξιφία, αφού επιτρεπόταν η αλιεία και η εμπορία μόνο σε μέγεθος μεγαλύτερο από 120 cm.
«Η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 498/2010 για την προστασία του ερυθρού τόνου αποτελεί ένα θετικό βήμα για την προστασία του μοναδικού θαλάσσιου οικοσυστήματός μας, των ιχθυαποθεμάτων και της αλιευτικής παραγωγής. Παρεμφερή μέτρα πρέπει να ληφθούν όμως και για την προστασία άλλων ψαριών, όπως είναι ο ξιφίας, καθώς η υπεραλίευση θα οδηγήσει στην εξολόθρευση και στην εξαφάνισή του, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι το 90% των μεγάλων ψαριών όπως ο τόνος και ο ξιφίας αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους» επισημαίνει κλείνοντας την επιστολή του ο Νομάρχης Πειραιά.
Από το Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με 3-4 ευρώ το λίτρο η βενζίνη ΑΥΡΙΟ, οι μοναρχικοί τραπεζίτες σκρουτζ μας έχουν προγράψει επειδή ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ το πετρέλαιο-ΔΕΝ υπάρχουν 'εναλλακτικές' (μπλοφάρουν για να κερδίσουν χρόνο, αφού οι ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ φτιάχνονται από το ολοένα λιγότερο-ακριβότερο πετρέλαιο), και νομίζουν ότι θα γλιτώσουν τον κανιβαλισμό, βάζοντάς μας να αλληλοσκοτωθούμε ευρωπαίοι-υπερπληθυσμιακοί αφροασιάτες.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η ανθρωπότητα, τόσο πιο γρήγορα θα δει τη λύση σε αυτάρκη αγροκτήματα.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4529824