12 Ιουλ 2010

Απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε 80 τόνους ακατάλληλα για κατανάλωση λεμόνια από την Αργεντινή


Ακόμη ένα φορτίο ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης από τρίτη χώρα μπλόκαραν στα Τελωνεία του Πειραιά οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά, που συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τη μάχη των ελέγχων σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο στο Ε’ Τελωνείο, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 80 τόνους λεμόνια προέλευσης Αργεντινής. Το προϊόν κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς βρέθηκε με καρπούς ποιοτικά υποβαθμισμένους (μαλακοί και μουχλιασμένοι). 

Ανάλογης ποσότητας φορτίο, από την ίδια χώρα προέλευσης είχε εντοπιστεί στο Ε’ Τελωνείο του Πειραιά πριν από περίπου μια εβδομάδα. Η συγκεκριμένη απόρριψη εισαγωγής ακατάλληλου για κατανάλωση φορτίου είναι 6η από τις αρχές του έτους. Το σύνολο των απορριφθέντων ποσοτήτων ανέρχεται σε 275,8 τόνους.

Για την υπόθεση η Νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας αποδίδει καρπούς με απτά, ορατά αποτελέσματα. Άλλωστε το γεγονός και μόνο ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα σχεδόν 300 τόνοι τροφίμων δεν έχει επιτραπεί να διοχετευθούν στην εγχώρια αγορά από τα Τελωνεία στο λιμάνι του Πειραιά, μιλάει από μόνο του» και πρόσθεσε «Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές προϊόντων πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει άμεσης αναπροσαρμογής. Γιατί είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να κατάσχουμε τα ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία προϊόντα, αφού ο χώρος των Τελωνείων θεωρείται διεθνής χώρος, όπως επίσης είναι αδιανόητο για τον ίδιο λόγο να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιβολή κυρώσεων».
Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: