5 Αυγ 2013

Μετά “μακρόχρονη” απουσία αναμασώντας τα ίδια παραμύθια επανέρχεται άνευ ουσίας ασθμαίνοντας

 
ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ
2 Αυγούστου 2013
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα τις επιστολές, τόσο του κ. Σοφρά, όσο και της κ. Νάννου, σχετικά με την απόφασή μας, να παραχωρήσουμε την εκμετάλλευση (και όχι την κυριότητα) του δημοτικού  δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ για 20 χρόνια.
Ένα δίκτυο που κατασκευάστηκε από την δεκαετία του 1980 και που μέχρι σήμερα ΚΑΝΕΙΣ από τους θητεύσαντες δημάρχους δεν είχε κάνει καμιά σοβαρή παρέμβαση συντήρησης και εκσυγχρονισμού του πεπαλαιωμένου δικτύου .
«Απλά άρμεγαν την αγελάδα και μόνο… ».
Είναι γνωστό, λοιπόν, και αποδεικνύεται εύκολα ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας, τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια βιώνουν τα εξής ανυπέρβλητα προβλήματα γύρω από το γηρασμένο δίκτυο:
     1.  Πολύωρες και συχνότατες καθημερινές διακοπές υδροδότησης, λόγω βλαβών.
     2.   Προκειμένου μετά τις βλάβες να ξεπλυθεί το δίκτυο, καταναλώνουν αρκετές ποσότητες νερού τις οποίες χρεώνονται.
      3. Αδυναμία υδροδότησης στα ψηλά σημεία των περιοχών λόγω ανεπάρκειας του δικτύου τουλάχιστον τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας.
      4.  Πληρώνουν ακριβότερο τιμολόγιο ύδρευσης όπως επίσης και τις συνδέσεις με το δίκτυο, έναντι των κατοίκων που υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ (υπάρχουν περιοχές του δημοτικού δικτύου που η σύνδεση στοιχίζει 1500€ ενώ με την ΕΥΔΑΠ 600€).
Με δεδομένη, λοιπόν, τη σημερινή οικονομική αδυναμία του Δήμου (παραλάβαμε υπερχρεωμένο Δήμο με 43.000.000 €),  να επενδύσει στην αναβάθμιση της υποδομής των δικτύων, είναι φυσική συνέπεια αυτό το γηρασμένο και εγκαταλελειμμένο από όλους δίκτυο να δημιουργεί και παράλληλο τεράστιο διαχειριστικό πρόβλημα στο δήμο, διότι:
1) Ετησίως «πληρώνουμε» στην ΕΥΔΑΠ περίπου 1.700.000 € για το νερό που καταναλώνουμε και εισπράττουμε από την κατανάλωση περίπου 1.400.000 €, αφού:
α) έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες κυβικών που χύνονται στον δρόμο (βλάβες - διαρροές).
β) λόγω της συνεχόμενης φτωχοποίησης της κοινωνίας τα έσοδα από τους λογαριασμούς ύδρευσης έχουν ελαττωθεί δραματικά.
2) το ετήσιο κόστος λειτουργίας του δικτύου (εργαζόμενοι, οχήματα κλπ) αγγίζει τις 300.000 €.
Άρα έχουμε ένα δίκτυο που μετά από 35 τουλάχιστον χρόνια ταλαιπωρεί τους κατοίκους λόγω βλαβών και ανεπάρκειας, τους χαρατσώνει λόγω ακρίβειας ενώ τέλος φεσώνει ετησίως τον Δήμο λόγω διαχειριστικού ανοίγματος τουλάχιστον 600.000€.
Αυτή λοιπόν την κατάσταση έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε κατά τον καλύτερο για το Δήμο τρόπο, αφού η ήδη πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία  δεν μας επέτρεπε άλλη καθυστέρηση.
Επιλέξαμε λοιπόν την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του δικτύου στην ΕΥΔΑΠ και όχι την παραχώρηση της κυριότητας του δικτύου όπως κάποιοι ψευδώς διατείνονται. Δηλαδή το δίκτυο παραμένει για πάντα στον Δήμο ως περιουσιακό του στοιχείο γιατί αυτό το δίκτυο ως γνωστό το πλήρωσαν οι ίδιοι οι χρήστες.
Το αντάλλαγμα από αυτήν την επιλογή παραχώρησης της εκμετάλλευσης είναι ότι ο Δήμος μας:
α) θα πάψει να «μπαίνει μέσα» ετησίως περίπου 600.000€
β) ο κοσμάκης θα πίνει φθηνότερο νερό αφού θα εφαρμοστεί το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ που είναι φθηνότερο από αυτό του Δήμου.
γ) τα δίκτυα σταδιακά θα γίνονται λειτουργικότερα αφού θα λύνονται τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα ανεπάρκειας που παρουσιάζονται, με ευθύνη και πρωτοβουλία και έξοδα της ΕΥΔΑΠ.
Προς τι λοιπόν αυτός ο θόρυβος;
Ποιο είναι το ασημικό που χάνει ο Δήμος;
Ποιο είναι το δίκτυο που «ξεπουλιέται»;
Βέβαια η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός είναι σε αυτήν την περίπτωση τα κυριαρχικά στοιχεία όλων αυτών που με ανακοινώσεις τους, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα…και τους ερωτώ:
    1.  κ. Σοφρά, την προηγούμενη τετραετία και ενώ χάσατε την μοναδική       ευκαιρία να εντάξετε την αντικατάσταση των δικτύων στο ΕΣΠΑ,  ποιες τεχνικές παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου κάνατε; ΚΑΜΙΑ
     2.  Είναι αλήθεια ή όχι ότι θέλατε να ξεπουλήσετε το δίκτυο (αφού θα παραχωρούσατε την κυριότητα) ενώ εμείς παραχωρούμε την εκμετάλλευση και στη συνέχεια το δίκτυο θα επιστρέψει στον Δήμο:
      3.  κ. Σοφρά την προηγουμένη τετραετία σας κατάσχε ή όχι  η ΕΥΔΑΠ  3.500.000 €  για οφειλές τις οποίες δεν είχατε ρυθμίσει και στη συνέχεια μέχρι 31-12-2010 μου αφήσατε επιπλέον «φέσι» στην ΕΥΔΑΠ εσείς 3.000.000 € και  1.000.000 € ο κ. Τραυλός;
Αγαπητοί συνδημότες η σημερινή δημοτική αρχή θα συνεχίσει τον δύσκολο δρόμο της λύσης των προβλημάτων και θα αφήσει σε άλλους τον εύκολο δρόμο του μηδενισμού και της ενδεχόμενης συκοφάντησης.
Υ.Γ.
Οι κάτοικοι της περιφέρειας δικαιούνται να έχουν και θα έχουν την ίδια τιμολόγηση αλλά και ποιότητα παροχής νερού με όλους όσους υδρεύονται από την ΕΥΔΑΠ.
Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να καταδικάζει τους κατοίκους αυτών των περιοχών σε κατοίκους β΄ κατηγορίας.
Ο
Δήμαρχος Σαλαμίνας
Γιάννης Τσαβαρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: