14 Μαΐ 2012

Η Σαλαμίνα χρειάζεται τη δική της 6η Μαΐου

Δύο ημέρες πέρασαν από το δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης. Ένα δημοτικό συμβούλιο που ήταν γεμάτο, όπως συνήθως, από τερτίπια, πριμαντονισμούς, αερολογίες, κατηγορίες, πυροτεχνήματα και όλα τα σχετικά που συναπαρτίζουν αυτό που λέμε “τοπική πολιτική της Σαλαμίνας”.
Ξεχωρίσαμε σε προηγούμενα άρθρα, ορισμένα ζητήματα που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικά. Το ένα ήταν ο απολογισμός των περασμένων Σαλαμινείων και το δεύτερο ήταν η αύξηση του χρέους του δήμου που εισηγήθηκε ο κ.Παπασάββας.
Ας δούμε τα αποτελέσματα σε αυτά τα δύο…

Κατ’αρχήν, ο απολογισμός των Σαλαμινείων 2011. Για την διεξαγωγή των “Σαλαμινίων” ο δήμος είχε προϋπολογίσει ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ. Τελικά, οι εκδηλώσεις κόστισαν στον δήμο 36.000 ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από χορηγίες. Τί χορηγίες;
Το ποσό που μαζεύτηκε από διάφορους χορηγούς (υπήρχε μια σχετική λίστα) έφτασε το αστρονομικό ποσό των 1.000 ευρώ(!) [απορίας άξιο είναι εάν υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις, καθώς υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι λένε ότι έχουν δώσει χρήματα στο δήμο για τις εκδηλώσεις χωρίς όμως να πάρουν καμμία σχετική απόδειξη]. Σαν χορηγοί αναφέρθηκαν διάφοροι επιχειρηματίες του νησιού (Αγγέλου, Κανάκης, Ζαφειρόπουλος, “Μελίνα”) χωρίς να αναφέρονται επισήμως όμως όλοι διότι (αν είναι δυνατόν) οι υπόλοιποι θα έχουν πρόβλημα με την εφορία λόγω ΦΠΑ!
Πέραν αυτών αναφέρθηκαν ως χορηγίες ορισμένοι ανεξόφλητοι λογαριασμοί από επιχειρήσεις εστίασης και κατέληξαν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα χρέη σε ορισμένες άλλες επιχειρήσεις. Γενική κατάληξη: δεν μπορούν να υπολογίσουν ακριβώς πως και τί.
Που πήγε η δέσμευση της δημοτικής αρχής για λεπτομερέστατο και δίαφανο απολογισμό που θα αποδείκνυε τη χρηστή διαχείριση; Που πήγαν οι λαύρες δηλώσεις περί επαγγελματισμού και διαφάνειας; Που πήγε η χορηγία της κας Λαιμού η οποία δεν αναφέρθηκε από κανέναν, ενώ είχε ανακοινωθεί;
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η αντιπολίτευση θα ξεσπάθωνε… έγιναν απλώς κάτι ερωτήσεις. Φυσικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εκτιμηθούν άμεσα όλα τα δεδομένα. Φυσικά υπήρχε κόπωση (η συζήτηση του θέματος έγινε στις 1 το πρωΐ, μετά από τους συνεχείς καυγάδες τις προηγούμενες 5 ώρες). Όμως, είναι ευχαριστημένη η αντιπολίτευση από τις επιδόσεις της;
Περνάμε τώρα στο θέμα της αύξησης του δήμου. Το θέμα αυτό εισήχθη προς συζήτηση από τον κ.Παπασάββα με βάση παλαιά δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με την επιμήκυνση που εξασφάλισε ο δήμαρχος κ.Τσαβαρής στην αποπληρωμή των χρεών, κατά τρόπο όμως τέτοιο που συνολικά επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό διαχρονικά με 10 εκ. ευρώ επιπλέον. Τελικά, αυτό που έγινε είναι ένας… ομηρικός καυγάς μεταξύ της κας Νάννου και του κ.Παπασάββα, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν κατά την κα Νάννου πολύ “μεταχρονολογημένο”, εστερείτο βάσης (“πρώτη φορά βλέπω δημοτικό σύμβουλο να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των συμβουλίων από τις εφημερίδες” όπως είπε η κα Νάννου) και υποβολιμιαίο (καθώς επαναφέρει επί τάπητος θέματα χρέους προκειμένου να δοθεί λαβή στον νυν δήμαρχο να διεκτραγωδήσει εκ νέου την παραληφθείσα κατάσταση από τους προηγούμενους).
Συμπέρασμα: θέμα ουσιαστικά ανύπαρκτο.
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με τα συνεχή σήριαλ της δημοτικής πλειοψηφίας (παραιτήθηκε βρίζοντας ο ένας, “πλακώθηκε” (κατά το κοινώς λεγόμενο) ο τάδε με τον δήμαρχο κ.ο.κ.) καταλαβαίνουμε ότι η πολιτική διαχείριση των ζητημάτων της Σαλαμίνας έχει εξελιχθεί σε σώου. Από την μια έχουμε τη δημοτική αρχή η οποία διεκτραγωδεί τό τί παρέλαβε, δεν δίνει καμμία πειστική εξήγηση για τα έργα και τις ημέρες της και προβαίνει συνεχώς σε θριαμβολογικές ανακοινώσεις επί ήσσονος σημασίας ζητημάτων, κυκλοφορώντας ταυτόχρονα και δηαφημιστικά (!) φυλλάδια για το… έργο της(!) – δείτε το:
Επιτέλους, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των κοινών δεν είναι σώου. Δεν είναι πεδίο βρώμικου πολέμου (αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η μείζων αντιπολίτευση είναι δέσμια της πλειοψηφίας καθώς ο κ.Τσαβαρής έχει κάνει μήνυση για απιστία στους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους της εποχής εκείνης). Δεν θα μιλήσουμε για πεδίο πλουτισμού φυσικά και τα λοιπά που μας έχει συνηθίσει η εθνική πολιτική σκηνή. Δεν είναι παιδικό παιχνίδι το μέλλον του τόπου μας. Ιδιαίτερα δε, με τις νέες αρμοδιότητες που σύμφωνα με το σχέδιο “Καλλικράτης” θα περάσουν στον δήμο από του χρόνου!
Υπάρχουν προβλήματα που υπάρχουν και προβλήματα που έρχονται. Να τα αναφέρουμε επιγραμματικά (για άλλη μια φορά): αποχέτευση, ιχθυοτροφεία, δρόμοι, δημοτικοί φόροι, υδροδότηση, αστυνόμευση, περιβαλλοντική υποβάθμιση, φτώχεια, εγκληματικότητα. Και αυτά που έρχονται (με την πιθανότητα της ζεύξης, την επί τα χείρρω μεταβολής της οικονομικής κατάστασης των πολιτών και τα γενικότερα εθνικά προβλήματα) “υπόσχονται” χειροτέρευσή τους. Δημοτικές πλειοψηφίες και μειοψηφίες της Σαλαμίνας είναι φανερά πια ανεπαρκείς στο έργο τους και κυρίως στην συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Έτσι, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η Σαλαμίνα του σήμερα είναι σαν την Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια. Η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού μας κατατρύχει και υπονομεύει το παρόν και το μέλλον μας. Είναι καιρός όλα αυτά να αλλάξουν. Και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα…
Υ.Γ.: Ένα θέμα με το οποίο είχαμε ασχοληθεί, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας, είναι αυτό του κλαδέματος των ευκαλύπτων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από την γεωπόνο κα Σοφρά ήταν επαρκέστατες και αναλυτικότατες: αναγνώρισε το πρόβλημα του αισθητικού αποτελέσματος (το οποίο όμως το απέδωσε στο γεγονός ότι αυτοί οι ευκάλυπτοι δεν έχουν κλαδευτεί ποτέ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επιλογές διατήρησης του θόλου της βλάστησης), εξήγησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τα δένδρα λόγω της φύσης τους για νέο φύλλωμα και είπε βεβαίως ότι τα κομμένα κλαδιά και κούτσουρα… δεν κάνουν για το τζάκι (όποιος τα πήρε, μάλλον θα έχει πρόβλημα…). Ανησυχητικό όμως ήταν αυτό που αποκάλυψε σε σχέση με τους φοίνικες: δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με αυτά τα δέντρα, καθώς τα περισσότερα υποφέρουν από μια αφρικανικής προέλευσης, θανάσιμη για αυτούς, ασθένεια – μια ασθένεια που θύμα της έπεσε ο φοίνικας στο Καμινάκι στα Αμπελάκια, και πολλοί άλλοι (μάλιστα, η φοινικοστοιχία της παραλίας κινδυνεύει και αυτή). Γίνονται προσπάθειες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρίς κοπή των δέντρων (αυτή είναι η ριζική λύση ούτως ώστε να μην επεκταθεί η ασθένεια), με άγνωστα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: